Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Изложба за незрящи на триизмерни макети на световни забележителности откриха в Добрич

В регионална библиотека „Дора Габе“ в Добрич е подредена изложба за незрящи на триизмерни макети на световни забележителности, организирана от национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928“ и библиотеката. Събитието се осъществява със съдействието и подкрепата на Деница Сачева, народен представител от Добричка област. Пояснителният текст за всеки макет е изписан на български език – плоскопечатен, и брайлов за посетители със зрителни увреждания.
Експозицията включва макети, изработени по проект на Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928“, реализиран с финансовата подкрепа на Посолството на САЩ в България по Програма за малки грантове.
Гостуващата изложба откри инж. Данчо Йорданов, системен администратор на библиотеката, който приветства гостите и сподели за целта ѝ - хората в неравностойно положение, сред които са и незрящите граждани, да бъдат приобщени към социалния и културния живот в града, като им се предостави възможност да се докоснат до красотата на знакови световни обекти от богатото културно наследство на човечеството.
Уникалната изложба е интересна и за хора, които нямат зрителни проблеми, но имат желание да разгледат моделите. Могат да го направят до 16 юни, като входът е свободен.
c