Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Изложба в библиотеката в Добрич отбелязва 100 години от рождението на Йордан Дачев

На 23 декември 2023 г. се навършват 100 години от рождението на Йордан Дачев – учител и духовен наставник на поколения литературни творци в Добрич и Добруджа. По повод годишнината Регионалната библиотека „Дора Габе“ организира изложба на библиотечни документи, с която приканва гражданите и гостите на града да си спомнят за големия добруджански публицист и летописец, един от доайените на журналистиката в Добрич, писател, изследовател и литературен критик.

Експозицията представя всички книги на Йордан Дачев, публикации от него и за него в периодичния печат, документи от личния му архив, който съхранява сектор Краезнание, посочват от библиотеката.

На вниманието на посетителите се предлагат публикациите му в „Антимовски хан“, книгите – литературни анкети за Борис Колев „Паметта на сърцето“ и за Данаил Бекяров „Живот, отдаден на Добруджа“, издания, на които Дачев е редактор, съставител, преводач, слова, рецензии, ръкописи, бележки по книгата „Някога“ на Дора Габе, фотографии и много други документи.

Изложбата включва и част от книгите и статиите за живота и творческата дейност на Йордан Дачев – на проф. Иван Сарандев, Рада Въртунинска, Любен Бешков, Елена Попова, Атанас Пеев, Драгомил Георгиев и др., био-библиографията „Йордан Дачев“, издадена от Универсална научна библиотека през 1997 г.

Виртуална витрина, чрез интерактивния дисплей, закупен по Проект към Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria, представя поредицата „Дневник на премълчаното“ – множество публикации на Йордан Дачев във вестник „Добруджанска трибуна“, посветени на забравени имена от историята на Добрич и Добруджа.

Изложбата може да бъде разгледана от 1  до 15 декември 2023 г.

c