Неделя, 05 май 2024

05.05.2024

Последвайте ни

Избирателната комисия в Индия иска отговори на жалбите срещу премиера Моди и опозиционния лидер Рахул Ганди

Избирателната комисия в Индия каза днес, че търси отговори от управляващата Индийска народна партия и опозиционния Индийски национален конгрес заради предполагаеми нарушения, извършени от премиера Нарендра Моди и опозиционния лидер Рахул Ганди, предаде Ройтерс.
В Индия се произвеждат най-мащабните избори в света, протичащи в седем етапа, като гласовете се очаква да бъдат преброени на 4 юни. В жалбите си към комисията Индийската народна партия обвини Ганди, а Индийският национален конгрес обвини Моди, че произнасят речи, които разделят обществото по отношение на религия, каста и лингвистични особености, заяви комисията.
В реч на предизборно събитие в неделя Моди, който се бори за трети последователен мандат, нарече мюсюлманите "натрапници" и "онези с многото деца". Изказването му бе разкритикувано от опозиционни формации, а Индийският национален конгрес подаде жалба в избирателната комисия.
Индийската народна партия, на свой ред, заяви в жалбата си, че с речта си Ганди цели да предизвика разделение по езикови и културни въпроси.
Избирателната комисия каза, че чака отговори от председателя на Индийската народна партия Джагат Пракаш Нада и от председателя на Конгреса Маликарджун Харге.

c