Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Иранските сили за сигурност са конфискували наградата "Сахаров", с която бе удостоена посмъртно Махса Амини, според правозащитна група

Иранските сили за сигурност са конфискували наградата "Сахаров" за свобода на мисълта, с която Европейският парламент удостои посмъртно тази година Махса Амини, заяви правозащитна група, цитирана от ДПА.
Базираната в Норвегия иранска организация "Хенгав" каза, че адвокатът на семейството на младата иранка от кюрдски произход, която почина през септември миналата година, след като бе задържана от нравствената полиция за нарушаване на правилата за носене на ислямско облекло, е искал да предаде отличието на нейните роднини. Мохамад Салех-Никбахт обаче е бил задържан на летището на столицат Техеран и разпитан от полицията, която му отнела паспорта, мобилния телефон и наградата за Махса Амини.
Засега иранските власти не са потвърдили тази информация.
Смъртта на 22-годишната жена предизвика най-яростните протести в Иран от десетилетия, отбелязва ДПА.
Иранските власти не позволиха на семейството на Амини да пътува до Страсбург, за да получи наградата, с която Европейският парламент я удостои посмъртно заедно с движението "Жена, живот, свобода" .

c