Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Иран извика руския шарже д'афер заради изявление за спорни острови в Персийския залив

Иран извика руския шарже д'афер, след като Москва и арабските страни публикуваха съвместно изявление по-рано тази седмица, в което оспорват претенциите на Иран към спорните острови в Персийския залив, съобщиха държавните медии, предаде Асошиейтед прес.
Агенция ИРНА съобщи, че руският пратеник е бил извикан в събота и му е била връчена нота, която да предаде в Москва и в която Техеран протестира срещу изявлението на Шестия арабско-руски форум за сътрудничество, публикувано в Мароко, в което се призовава за мирно решение на конфликта между Иран и Обединените арабски емирства относно островите.
По-рано в събота външният министър на Иран Хосеин Амирабодлахиан заяви по телефона на руския си колега, че "зачитането на суверенитета и целостта на страните е сред основните принципи във връзките между народите".
Това е вторият случай тази година, в който Иран привиква руски пратеник в знак на протест срещу коментари относно спорните острови. Първият път това се случи през юли. 
Дипломатическият спор е рядко явление между двете държави, които задълбочиха връзките си, откакто Москва нахлу в Украйна, като Иран доставя на Русия бойни дронове. Двете страни също така са силни поддръжници на президента Башар Асад в гражданската война в Сирия.
През 2022 г. Иран привика пратеника на Китай заради подобно съвместно изявление с арабските държави.
Иран пое контрола над трите острова Абу Муса, Голям Тунб и Малък Тунб след оттеглянето на британските сили през 1971 г. Той ги смята за "неразделна" част от своята територия. ОАЕ също претендират за трите острова и отдавна настояват за решение чрез преговори.

c