Вторник, 07 май 2024

07.05.2024

Последвайте ни

Индия гласува във втората фаза от изборите

Индия гласува днес във втората фаза на изборите с най-многобройна маса от гласоподаватели в света, като премиерът Нарендра Моди и неговите съперници се съревновават като се фокусират върху щекотливи въпроси като религиозна дискриминация и данъците, предаде Ройтерс.
Почти един милиард души имат право да гласуват в седемте етапа на общите избори, които започнаха на 19 април и приключват на 1 юни, а гласовете ще бъдат преброени на 4 юни.
Моди се стреми към рекорден трети пореден мандат благодарение на икономическите си постижения, мерките за социална защита, националната гордост, индуистки национализъм и лична популярност. Проучвания сочат, че той лесно ще спечели комфортно мнозинство.
Претендентите му са сформирали съюз от повече от две дузини партии и обещават повече положителни действия, повече социални придобивки и край на това, което те наричат автократично управление на Моди.
Днес се гласува за общо 88 места от 543 в долната камара на парламента, като 160 млн. души имаха право да гласуват в 13 щата и федерални територии.
Избирателната активност около средата на деня беше 39%, заяви говорител на Комисията по изборите (ЕК). ЕК и политическите партии бяха загрижени, че необичайно горещото време и сватбените празненства в някои части на страната ще повлияят на избирателната активност.
Повече от половината от местата, за които се гласува днес, са в южните щати Керала и Карнатака и северозападния Раджастан.
Кампанията стана по-разгорещена след първата фаза на вота на 13 април, като Моди и основната опозиционна партия Индийски национален конгрес се сблъскаха по темата комунални проблеми. Моди обвинява опонентите си в облагодетелстване на мюсюлманското малцинство и в стремеж към отслабване на влиянието му и планира да наложи данък върху наследството.
Индийският национален конгрес отхвърли обвиненията и заяви, че Моди се страхува от загуба, поради което използва езика на разделението, за да отвлече вниманието на избирателите от реалните проблеми като безработицата, повишаването на цените и бедственото положение в селските райони.
Днес Върховният съд отказа да разпореди каквато и да е промяна в процеса на преброяване на гласовете, като отхвърли петициите, настояващи за връщане на системата за гласуване или за преброяване всички бюлетини като доказателство за гласуване с електронни машини.

c