Събота, 27 юли 2024

27.07.2024

Последвайте ни

Има ли обществени чешми в Добрич и кои от тях работят?

С настъпването на най-горещите дни на лятото жителите на Добрич си задават въпроса дали в града има чешми и колко от тях работят. В социалните мрежи, под анкетата, качена на сайта на Про Нюз Добрич, много потребители споделят, че знаят за една-две чешми, а някои - за малко повече.

Анкета: Ползвате ли обществени чешми в Добрич?

Направихме проучване и обобщихме информацията за наличието на обществени чешми в Добрич. Търсили сме и списък от Общината, но досега такъв не е предоставен.

В централната част на Добрич, където има най-голямо пешеходно движение, има няколко чешми. Повечето от тях са свързани с ВиК мрежата, а не се захранват от каптажи. Една от тях се намира пред бившия магазин “Валентина” на пл. “Свобода” и е дарение от хуманитарната организация “Лайънс клуб” Добрич.

По централната пешеходна улица има чешма пред храм “Свети Георги” до паметника на Васил Левски. Възрожденска чешма се откри през 2008 година и е дарение за добричлии от съпрузите – поетесата Елка Няголова и художникът Валерий Пощаров. Чешмата е изградена от варовик, осигурен от скулптора Димитър Янков. За изработката на горната част на чешмата обаче е използван варовик от старите улични бордюри на Добрич. В близост до нея, на ул. “Отец Паисий” (срещу Дом паметник “Йордан Йовков”), има чешма, която не работи и се намира точно до къщата на известния скулптор Никола Богданов. Построена е около 1810-1815 година от Иван хаджи Вълков. Старите добричлии казват, че водата й идва от с. Приморци, като била най-хубавата питейна течност в Добрич, заедно с тази, с която се снабдявала Горната махала, идваща от изворите на Света Марина (край с. Ботево.)

В Стария Добрич има три чешми, от които само едната работи. Тя се  намира срещу "Геврекчийницата", другата е в двора на Историческия музей до Районното мюфтийство (на източната стена на Теке джамия). На нея пише “Обладателят на добри и хубави дела, желаещият рая и блаженството хаджи Осман Бекир направи тая чешма 1284”. Предполага се, че третата чешма – тази, която е вградена в оградата на Гостилницата, е или пренесена, или нова – изградена по време на строежа на АЕМО.

В градския парк има няколко работещи чешми – в двора на хотелски комплекс “Изида”, между хотела и розариума, и в началото на парка – каменната чешма, известна също като чешмата с момченцето, изградена през периода 1955-1960 г.

Има чешма и до скейт парка. Преди ремонта на градската градина, до Паметника на незнайния войн също е имало чешма, но от години тя липсва.

Две чешми има и в Центъра за защита на природата и животните в Добрич. Едната предстои да бъде реновирана с нови каменни корита. И двете чешми работят и са свързани с ВиК мрежата.

В двора на храм “Света Троица” също има чешма, точно срещу входа.

Чешма има и до покритата част на Кооперативния пазар на ул. “Отец Паисий”, която посреща посетителите.

В района на местност "Чорчулигите", някога лозови масиви, има две чешми, според жители от района. Едната се намира до локален път под Рилските блокове, а другата е по-навътре в местността.

Още чешми в града има на централната жп гара, до бившия ресторант “Регал” (1885 г.), до книжарница “Марина” и пред Първи диагностично-консултативен център (ДКЦ 1). Повечето от тях не работят.

В Държавния архив в Добрич има информация за някои от чешмите, които вече посочихме, както и за Горчивата чешма до Хуманитарна гимназия (дн. СУ “Св. Св. Кирил и Методий”) и две каменни чешми в кв. Рилци – от 1887 г. и от 1916 г. Втората е построена от фронтоваци.

Горчивата чешма е много стара. По спомени на Веселина Малчева през XIX в. наоколо имало къща на богат турчин с над хиляда овце и много крави. В още по-старо време на това място бликало кайначе. То се ползвало от търговците на добитък, които продавали на животинския пазар (пред сегашния ДКЦ 2). Постепенно кайначето се затлачило. По-късно в района се заселил Ахмет Сеид. Един ден той открил изворчето и го разровил, бликнала силна струя. През 1809 г. построил чешма. Тя имала 8 каменни корита с една курна, която течала толкова обилно, че целият град перял на последното по-голямо корито. Там перяли преди продажба и вълната от съседната махала “Саите”. От години обаче тя не работи.

Исторически препратки чрез сборника “Чешмите на Добруджа” от Иван Жечев /Добринчева, В./ Василева, Д. / в. "Краезнане" / в. "Антимовски хан"

c