Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

И в Добрич полицията е готова да конфискува колите на шофьори, хванати с алкохол и дрога

Изпълннието на промените в НК е обсъдено от ОД на МВР и прокуратурата

Влязоха в сила по-строгите наказания за шофьорите, които карат след употреба на алкохол и наркотици. При повторно такова нарушение се предвижда и отнемане на колата.

Ако има рецидив и шофьорът бъде заловен с над 0,5 промила алкохол, превозното средство се отнема, налага се глоба до 1500 лв. и затвор от една до пет години.

Автомобилът се отнема и в случаите, ако превозното средство се управлява от шофьор, употребил наркотици, като и в тези случаи присъства наказанието отнемане на превозното средство, глоба от 500 до 1500 лв. и затвор от една до три години.

Засега се предвижда, ако водачът не е собственик на автомобила, който управлява, той да плати държавна сума, равна на стойността на превозното средство.

Въведе се и наказателна отговорност и за лицата, които отказват изпробването с дрегер и вземането на кръвна проба за употреба на наркотици или на алкохол, когато веднъж вече са били наказвани по административен ред. При един последващ отказ на проверка, лицата ще носят наказателна отговорност. Законодателят е предвидил, че отказът няма да бъде наказван, ако това се случи поради независещи от дееца причини, заключи Маркова и посочи, че в практиката при повторно нарушение в повечето случаи наказанията са ефективни.

Как промените ще се прилагат е обсъдено от прокуратурата и Областната дирекция на МВР как ще се случва. Ще изпълняваме закона такъв, какъвто е, коментира пред Про Нюз Добрич говорителят на Районната прокуратура Даниел Илиев.

Той припомни, че само в град Добрич се образуват 20 досъдебни производства по такива казуси, а заедно с другите общини от областта броят им става около 100 автомобила или 400 и повече автомобила за месец.

Засега обаче няма яснота къде ще се съхраняват автомобилите, както и с какво ще се репатрират.

c