Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Християните по целия свят се опитват да загърбят тревогите, породени от международната обстановка, и да отпразнуват Рождество Христово

В навечерието на Коледа християните по целия свят се опитват да оставят настрана тревогите и страховете, породени от размириците и войните, за да отпразнуват раждането на Исус от Назарет, пише Асошиейтед прес.
Християните из цяла Сирия днес се събират на Бъдни вечер на фона на суровите последици от дългата гражданска война и тежката икономическа блокада. Въпреки празничните светлини и коледната украса, поставена по къщите и витрините на магазините в столицата Дамаск, атмосферата е помрачена от събитията в Газа и от продължаващите сражения в някои части на Сирия.
В град Ябруд, разположен северно от Дамаск, поклонници се събраха в катедралата "Свети Константин и Елена", за да се насладят на коледни песни, изпълнени от хор "Радост". "Всеки трябва да се опита с това, което Господ му е дал, да разпространява радост, за да помогне да се сложи край на тази скръб", каза един от хористите.
Проспериращата и предимно светска Европа отбеляза празника в исторически катедрали и ярко осветени коледни базари, но и тук се чувства напрежение от войната в Газа и от още по-близката война в съседна Украйна. Заплатите, които все още не са догонили инфлацията, помрачиха настроението в дните преди Коледа.
В катедралата в Кьолн бяха въведени сериозни мерки за сигурност и богомолците на Бъдни вечер преминават през щателни проверки. Това се наложи, след като полицията получи сигнали за възможна  терористична атака. Все пак германските власти призоваха хората да не се страхуват и да не се отказват от празничните тържества. 
 В Австрия полицията съобщи, че е засилила охраната на църквите и коледните базари във Виена, очевидно отново заради сигнали за потенциална опасност. Силите на реда не дадоха повече информация, но ДПА съобщи, позовавайки се на анонимен източник, че заплахата идва от ислямистка групировка.
Комисарят по вътрешните работи на Европейския съюз Илва Йохансон предупреди на 5 декември, че Европа е изправена пред "огромен риск от терористични нападения" по време на коледните празници поради последиците от войната между Израел и "Хамас". Йохансон не оповести подробности за каквато и да е информация от полицията или данни на службите за сигурност, дали повод за предупреждението ѝ.
В източната пакистанска провинция Пенджаб християните, чиито домове бяха разрушени през август при размирици, породени от демонстранти мюсюлмани, днес посрещат Коледа със страх.  Ратан Бхати, жител на в град Джаранвала, каза, че Коледа няма да бъде такава, каквато е била преди. "По-рано всяка къща беше осветена и украсена със звезди", каза той. "Хората все още са обзети от страх и скръб. Най-голямата ни църква беше опожарена. Трудно е да се забрави този ден", допълни той. 
Размириците от август представляват едно от най-разрушителните нападения срещу християни в историята на Пакистан. Християнското малцинство, което е сред най-бедните в страната с преобладаващо мюсюлманско население, живее в една все по-нетолерантна атмосфера, а различни религиозни и сектантски групи продължават да набират сила.
Местният свещеник Халид Мухтар каза, че жителите на Джаранвала все още не са се излекували от травмите. "Липсва традиционния дух на Коледа. Опитваме се да мотивираме хората да празнуват с традиционната си страст. Решени сме да отпразнуваме Рождество Христово", подчерта Мухтар.

c