Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Хотелиер от Кранево: Много от бежанците от Украйна идват с дрехите на гърба и без пари

Всички се включват в готвенето, в почистването на стаите, на общите части, прозорци. Преди няколко дни са намерили разсадник за цветя и с лични средства са закупили и са садили цветни градинки, разказа хотелиер

"Голяма част от бежанците от Украйна пристигат само с връхни дрехи и каквото са успели да вземат в последния момент, защото при тях е имало въздушни атаки и се е налагало да спят по мази. Много от градовете им, примерно Харков и Мариупол, над 60 % от домовете там са унищожени. Тръгват в последния момент. Пътуват с автобуси. Повечето са майки с деца, защото много от украинските семейства са многодетни."

Това разказа за Про Нюз Добрич Люцкан Малджиев, управителят на хотел „Добруджа“, където от няколко дни са настанени украински граждани – основно майки и деца, бягащи от войната в родината им.

В двата хотела от комплекс "Добруджа" няма нито един бежанец с автомобил, още по-малко луксозен. „Абсолютно всички  бяха превозени с български автобуси. Основно това са майки с деца. Има трима-четирима мъже, но те са или с увреждания, или възрастни. Един от тях ни помага много с поддръжката на хотелите, елинсталациите и т.н.“, каза хотелиерът.

Когато пристигат в България, първото, което се прави, е да им се извадят зелени карти, които им дават статут на бежанец за една година. В хотел „Добруджа“ ги настаняват по трима или четирима в стая, за да може да се използва пълният капацитет на легловата база.

„Прави ми впечатление, че са добре облечени, много чисти, възпитани,  държат се уважително към  персонала. Всички се включват в готвенето, в почистването на стаите, на общите части, прозорци. Преди няколко дни са намерили разсадник за цветя и с лични средства са закупили и са садили цветни градинки“, сподели Люцкан Малджиев. Той разказа, че когато пристигне микробус или камион със стока или с обзавеждане, всички украинци се включват да помагат при разтоварването.

„Много добре се организираха. Станаха едно общество, което помага в самия процес на работа“, разказа той.

По думите му бежанците са хора с образование, квалифицирани. „Голяма част от тях са висшисти – инженери, мениджъри, фармацевти, учители. Те са такова общество, че започват взаимно да си помагат. Преподавателят събира децата и започва да им преподава. Който може да прави маникюр, събира жени и им прави маникюра, за да поддържат външния си вид. Организират се за прането – по десет души заедно пускат пералня“, каза той.

Много е впечатлен от коректното им отношение и благодарността им - за условията, за гостоприемството. Разказвали, че първата нощ, след като вече били настанени, над Кранево прелитали самолети и това много ги изплашило, не можели да спят, споменът от бомбардировките у дома продължавал да ги държи будни.

В хотелите от комплекс „Добруджа“ украинските граждани получават хранене три пъти на ден – закуска, обяд и вечеря. „В нашите хотели са много доволни от храната. Готви екипът на хотела, но бежанците помагат на персонала.  

Настанените в хотела бежанци от Украйна има нужда от достъп до интернет, за да могат децата им да се обучават. Нуждаят се от помощи - основно от дрехи за жени и деца, защото в Кранево няма откъде да си купят дрехи. Както и от играчки за децата. Част от бежанците нямат никакви пари. Тръгнали са в последния момент, буквално само с дрехите на гърба си.

"Една от жените е с деменция. Има и онкоболно дете, което всяка седмица трябва да прави химиотерапия. Родителите му са взели всички нужни лекарства за химиотерапията и всяка седмица ще трябва да пътуват до Варна. Разпитват как могат да стигнат с градски транспорт“, разказа хотелиерът от Кранево. Основният проблем е, че има хора със сърдечно-съдови проблеми, които да бъдат прегледани от кардиолог. Единствено можем да се обръщаме към Бърза помощ, добави Малджиев.

„Засега те си носят лекарства. Ако има възможност, лекари – кардиолози, невролози или други специалисти, да заповядат. Ние ще организираме къде да преглеждат бежанци, които имат нужда", каза Малджиев.

По думите му има недостиг на автобуси и микробуси до Балчик и Варна, защото голяма част от живеещите в Кранево пътуват. Украинците също искат да пътуват, а транспортът е недостатъчен и трябва да се увеличи.

„Има недостиг на хотелски бази за настаняване. Основно се настаняват от Кризисния център във Варна, който се намира в Двореца на културата и спорта, и оттам ги насочват към хотелите. Ние заявяваме ежедневно колко свободни места има“, разказа хотелиерът.

По изчисленията на хотелиери, до Великден в Кранево ще има над 5000 бежанци от Украйна. „Тези хора трябва да могат да си купуват, освен основни стоки от аптека и магазин за хранителни стоки, ще им трябват и дрехи, те ще започнат да ходят и на плаж, нужни са им и други неща, за да могат да живеят нормално. Затова съм информирал наемателите на търговски обекти в Кранево, че трябва да отворят магазините“, каза той.

c