Четвъртък, 09 май 2024

09.05.2024

Последвайте ни

Хиляди се стекоха в Будапеща на протест, настоявайки за реформа в мерките за закрила на детето

Хиляди хора излязоха по улиците в центъра на унгарската столица Будапеща вчера да настояват за реформа в мерките за закрила на децата, предаде Ройтерс.
Протестът беше оглавен от Петер Мадяр, бивш вътрешен човек в правителството, който наскоро учреди политическо движение, отправящо предизвикателство към премиера Виктор Орбан.
Множество вееше знамена и скандираше: "Стига толкова!"
Мадяр изникна внезапно на унгарската политическа сцена през февруари, когато правителството на министър-председателя Орбан вече се тресеше от скандал за сексуални посегателства в дом за деца, довел до оставката на президентката на страната Каталин Новак.
"Правителството на Орбан не гарантира базисния шанс за правилно развитие на децата. /.../ Те нямат никакъв шанс", заяви Мадяр.
Вследствие на скандала управляващата партия ФИДЕС внесе във вторник в парламента законопроект, който предвижда по-строги наказания за сексуални посегателства над деца, включително невъзможност за получаване на предсрочно освобождаване.
През февруари Мадяр обвини правителството в мащабна корупция, а също, че управлява централизирана пропагандна машина. Оттогава той успява да мобилизира недоволните избиратели, събирайки ги на масови протести.
Помощници на Орбан отхвърлиха обвиненията на Мадяр, а новосъздадената Служба за защита на суверенитета започна разследване по подозрения за чуждестранно финансиране на кампанията му.
Правозащитници, както и американски и европейски висши представители, разкритикуваха Службата за защита на суверенитета и закона, с който тя е създадена.
Европейските и местните избори тази година може да се окажат най-трудните в 14-годишното управление на Орбан, тъй като унгарската икономика е в рецесия, скандалът с посегателствата нанесе тежък удар върху платформата му, основаваща се на отстояването на семейните ценности, а един наскоро появил се политик заплашва да преобърне статуквото.
Но дори при тези обстоятелства ФИДЕС на Орбан остава най-популярната партия в Унгария.

c