Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Хайгашод Агасян: Добрич е известен в цялата страна със силната си музикална школа

В цяла България Добрич е известен със своята силна музикална школа, каза на пресконференция композиторът Хайгашод Агасян, който и тази година е председател на журито на Европейския младежки поп-рок конкурс „Сарандев“.

Той сподели, че за него е чест и радост да бъде поканен отново. По думите му в страната има много конкурси, но „Сарандев“ има особена стойност. „Няма случаен изпълнител – човек, който просто е решил да се яви на конкурс. Тази година бяха много изпълнители, които ние предварително прослушахме онлайн, и определихме тези, които имат качества да се качат на тази прекрасна сцена в Младежкия дом. Наистина битката е страхотна. Всеки има качества. Страхотно е като емоция“, каза Агасян.

Останалите членове на журито са поетът и изпълнител от Добрич Александър Петров, журналистът от БТА Николай Текелиев, певецът и композитор Михал Качмарек от Полша, украинката Ирина Романченко – лауреат на редица международни конкурси за песен и изкуство, и Карлъйгаш Абдикаримова – преподавател в Националната академия по изкуства „Т. К. Жургенов“ в Алмати, Казахстан.

Днес и утре от 17:30 часа в залата на Младежки център – Добрич ще се състоят двете конкурсни вечери на 32-ото издание на Европейски младежки поп-рок конкурс. На сцената ще излязат около 60 деца и младежи на възраст от 11 до 30 години от седем държави – България, Полша, Гърция, Румъния, Молдова, Украйна и Казахстан.

В събота, 13 май, от 17:00 часа ще се състои награждаването на тазгодишните победители, последвано от галаконцерт с участието на Керана и космонавтите. 

Програмата предвижда още срещите „Да бъдеш млад и известен“ – с Михал Качмарек, и „Светът е хубав, светът е чудесен, светът има нужда от моята песен“ – с композитора Хайгашод Агасян.

c