Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Хънтър Байдън се появи изненадващо на изслушване в Камарата на представителите

Хънтър Байдън неочаквано се появи днес на заседанието на Камарата на представителите на САЩ, където републикански законодатели настояват да гласуват, за да го обвинят в неуважение към Конгреса за това, че не даде показания в рамките на разследването за импийчмънт на баща му, президента Джо Байдън, предаде Ройтерс.
Хънтър Байдън влезе на изслушването, без да говори с журналистите и седеше тихо в галерията с адвоката си, предизвиквайки объркване сред членовете на комисията за надзор на Камарата, които спореха помежду си и го укоряваха за непредизвестеното придстигане.
"Няма значение кой сте .... кой е баща ви или фамилията ви. Да, гледам към теб, Хънтър Байдън. Вие не сте над закона", заяви представителката на републиканците Нанси Мейс.
"Хънтър Байдън, вие се страхувате да се явите на разпит. И продължавате да се страхувате и днес."
Републиканците от Камарата на представителите твърдят, че президентът и семейството му са се облагодетелствали неправомерно от политически действия, в които Байдън е участвал, когато е бил вицепрезидент в периода 2009-2017 г. Белият дом и Хънтър Байдън отричат да са извършили нарушения.
Хънтър Байдън е изправен и пред свои съдебни проблеми. Той трябва да се яви във федерален съд в Лос Анджелис утре, по обвинения в неплащане на данъци в размер на 1,4 милиона долара. В щата Делауеър  е обвинен че е излъгал за употребата на наркотици при закупуването на пистолет. Хънтър Байдън не се е признал за виновен по обвиненията в Делауеър.
Представителят на демократите Джаред Московиц попита защо комисията няма да приеме показанията на 53-годишния Байдън.
Малко след това Байдън младши си тръгна, а адвокатът му Абе Лоуел направи кратко изявление пред репортерите.
"Предложихме да работим с комисиите на Камарата на представителите, за да видим каква относима информация за всяко легитимно запитване може да бъде предоставена", каза Лоуел. "Първите ни пет предложения бяха пренебрегнати. И тогава през ноември те изпратиха призовка за показания при закрити врата – тактика, с която републиканците неведнъж са злоупотребявали в политическия си кръстоносен поход срещу селективно изтичане на информация и неправилно характеризиране."
Републиканците от Камарата на представителите бяха изпратили призовка на Хънтър Байдън да се яви на 13 декември за даване на показания при закрити врата. Той заяви, че е готов да даде показания публично, но законодателите отхвърлиха това предложение, заявявайки, че той трябва да присъства за даване на показания при закрити врата в допълнение към публичните.
В деня, за който беше насрочено даването на показания, Хънтър Байдън се появи пред Капитолия и направи публични забележки, но не се яви на разговора при закрити врата.
Няма данни член на семейството на действащ президент да е бил задържан за неуважение към Конгреса, според доклад на Конгресната изследователска служба, посочва Ройтерс.
Уронването на престижа на Конгреса се наказва с глоба в размер до 100 000 долара и лишаване от свобода за срок от един до 12 месеца.

c