Четвъртък, 09 май 2024

09.05.2024

Последвайте ни

"Хамас" съобщи, че проучва официалния отговор на Израел на предложението му за примирие

Палестинското ислямистко движение "Хамас" съобщи днес, че проучва израелско контрапредложение за спиране на огъня в Газа и освобождаване на заложниците, предаде Франс прес.
""Хамас" получи днес официален отговор от ционистката окупация на позицията ни, която бе връчена на египетските и катарските посредници на 13 април. Движението ще проучи това предложение и щом приключи, ще представи своя отговор", заяви в комюнике вторият човек в политическото крило на "Хамас" за ивицата Газа - Халил ал Хая.
В изявление от 13 април движението "Хамас" обяви, че е представило на египетските и катарските посредници отговора си на предложеното примирие с Израел в ивицата Газа, като настоява за постоянно спиране на огъня.
Без да отхвърля изрично съдържанието на предложеното примирие, "Хамас" потвърди отново своите изисквания, а именно "постоянно прекратяване на огъня", изтегляне на израелската армия "от цялата ивица Газа", "завръщане на разселените хора в техните райони и домове" и "увеличаване на хуманитарна помощ", влизаща в Газа.
Израел се противопоставя най-вече на постоянно прекратяване на огъня, като вместо това настоява за няколкоседмична пауза в боевете, преди да предприеме сухопътна операция в Рафах например. Той отказва също да се изтегли от цялата територия.
Контрапредложението, подробности от което не се оповестяват, съвпадна с пристигането на египетска делегация в Израел вчера, за да се опита да възобнови преговорите за примирие в Газа, обвързано с освобождаване на заложниците.

c