Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

"Хамас" и Палестинската автономия са разделени за резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за повече хуманитарна помощ за Газа

Палестинското външно министерство и ислямистката групировка "Хамас" излязоха вчера с противоположни реакции за приетата от Съвета за сигурност на ООН резолюция, призоваваща за повече хуманитарна помощ за цивилното население в Газа, предаде Ройтерс.
Палестинското външно министерство, което е част от базираната на Западния бряг Палестинска автономия, нарече резолюцията "стъпка в правилната посока" и допълни, че тя ще помогне за "слагане на край на агресията, ще гарантира доставките на хуманитарна помощ и ще защити палестинския народ".
"Смятаме това за стъпка, която може да облекчи страданията на нашия народ в ивицата Газа", се казва в изявление на палестинското външно министерство.
Движението "Хамас", което управлява ивицата Газа, обаче нарече резолюцията "недостатъчна стъпка" за удовлетворяване на нуждите на обсадения анклав.
"Прези последните пет дни американското правителство се потруди да изпразни тази резолюция от съдържание и да я доведе до тази размита формулировка. Тя не зачита волята на международната общност и на Общото събрание на ООН за спиране на агресията на Израел срещу нашия беззащитен палестински народ", се казва в изявлението на "Хамас".
Снощи на фона на нарастващото възмущение по света от увеличаването на цивилните жертви на войната между Израел и "Хамас" в Газа и задълбочаващата се хуманитарна криза в анклава, САЩ се въздържаха при гласуването в Съвета на сигурност на ООН, което позволи да бъде приета резолюция, внесена преди това от Обединените арабски емирства (ОАЕ), посочва Ройтерс.
 

c