Сряда, 01 май 2024

01.05.2024

Последвайте ни

Грузинските опозиционни партии призовават за масови протести срещу "руския" законопроект

Шест грузински опозиционни партии призоваха днес за масови протести срещу правителствения законопроект за "чуждестранните агенти", който според тях цели да блокира пътя на южнокавказката страна към Европейския съюз и НАТО, предаде Ройтерс.
Законопроектът, който критиците сравняват със закона на Русия, който Москва използва за да се разправя с инакомислещите, вече предизвика тази седмица демонстрации три поредни вечери в столицата Тбилиси.
До 10 000 протестиращи се събраха пред парламента вчера вечерта, след което се отправиха към офиса на премиера. Най-малко 13 души са били задържани през последните два дни и  един полицай е бил ранен при сблъсъците, съобщиха от министерството на вътрешните работи.
В съвместно публикуваното си изявление опозиционните партии приветстваха "борбения дух" на протестиращите и упрекнаха управляващата партия "Грузинска мечта" за това, че е подкрепила законопроекта.
"Руският закон, иницииран от "Грузинска мечта", е в противоречие с Конституцията на Грузия, волята на грузинския народ да стане пълноправен член на Европейския съюз и НАТО, както и на дългосрочната цел за осигуряване на суверенитета на нашата страна", заявиха партиите.
Кремъл отрича да е свързан със законопроекта.
Опозицията изрично посочи Бидзина Иванишвили, милиардер, бивш министър-председател, основал "Грузинска мечта", за това, че "се опитва да убие европейското бъдеще на Грузия".
Иванишвили не можа да бъде открит за коментар, посочи Ройтерс.
Законопроектът изисква от организациите, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като агенти за чуждестранно влияние. Според "Грузинска мечта" това ще спомогне за насърчаване на прозрачността и на борбата с "псевдолибералните ценности", налагани от чужденци.
Осемдесет и трима от 150-те депутати в парламента подкрепиха законопроекта на първо четене в сряда при гласуване, бойкотирано от опозицията.Той трябва да премине още две четения, за да стане закон.

c