Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за вчерашния взрив в автобус в афганистанската столица, отнел живота на петима души

Групировката "Ислямска държава" (ИД) пое отговорност за снощния взрив в автобус в афганистанската столица, отнел живота на най-малко петима души, предаде Асошиейтед прес.
Сунитската екстремистка групировка каза, че нейни членове са детонирали взривно устройство в автобуса, който е превозвал мюсюлмани шиити, които ИД нарече неверници в изявление, разпространено малко след снощната експлозия. Това е първата подобна атака в страната през тази година, посочва АП.
Още 15 души бяха ранени при атаката в западния шиитски квартал на Кабул "Дащ и Барчи", съобщи говорителят на столичната полиция Халид Задран.Този квартал неведнъж е ставал обект на атаки от страна на афганистанския клон на ИД. Групировката е извършвала големи атаки срещу училища, болници и джамии, а също така е нападала други населени с шиити райони в Афганистан.
Мисията на ООН за оказване на помощ в Афганистан (UNAMA) в изявление в социалната мрежа "Екс" призова за спиране на атаките срещу цивилни и "по-голяма защита на хазарейското малцинство в страната, както и за изправяне на извършителите пред правосъдието". Тя съобщи за общо 25 убити и ранени при нападението срещу представители на хазарейската общност.
През ноември миналата година седем души бяха убити при експлозия в автобус в същия квартал "Дащ и Барчи", отговорност за която пак беше поета ИД, която смята шиитите за еретици, посочва АП.

c