Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Гласуването на предсрочните парламентарни избори във Франция започна

Франция е изправена пред исторически избор днес, а французите са призовани да отидат до урните за първия тур на парламентарните избори, които са изключително напрегнати и които могат да проправят пътя на крайната десница към властта след седмица, предаде Франс прес.
След като вчера бяха открити избирателните секции в някои от отдалечените отвъдморски територии на Франция, в 08:00 ч. (06:00 ч. по Гринуич) те отвориха врати и в континенталната част на страната.
Французите ще могат да отидат до урните до 8.00 ч. или 20.00 ч. (18:00 ч. по Гринуич) местно време в големите градове, като дотогава ще бъдат известни първите резултати от тези избори, които вероятно ще разтърсят политическия пейзаж в страната.
Олицетворявана от лъскавия образ на 28-годишния си председател Жордан Бардела, крайнодясната партия "Национален сбор" (НС) според социологическите проучвания е напът да получи между 34 и 37 процента от гласовете на избирателите, като има безпрецедентната перспектива да получи относително или абсолютно мнозинство на 7 юли, вечерта на втория тур.
Според същите проучвания на общественото мнение, които трябва да се приемат с повишена доза предпазливост, тъй като несигурността остава висока, НС изпреварва левия алианс "Нов народен фронт" (ННФ), който се очаква да получи между 27,5 и 29 процента от гласовете, и президентската партия "Ренесанс", събираща между 20 и 21 процента подкрепа.
Ако Жордан Бардела стане министър-председател, за първи път след Втората световна война начело на Франция ще застане правителство, съставено от крайнодесни, посочва АФП.

c