Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Германският оръжеен износ продължава да расте благодарение на доставки за Киев и Рияд

Германският оръжеен износ достига рекордно ранище за втора поредна година, а основната причина за това е продължаващата и увеличаваща се военна помощ за Украйна, съобщи федералното Министерство на икономиката, цитирано от ДПА.
Между 1 януари и 18 юни германското правителство е одобрило експорта на въоръжение за поне 7,48 милиарда евро, или с 30% повече в сравнение с първото полугодие на миналата година, разкрива ведомството в отговор на парламентарно питане от Севим Дагдален, депутат от популисткия "Алианс на Сара Вагенкнехт".
Около 65% от износа, или 4,88 млрд. евро, са били предназначени за подпомагане на Украйна във вече над двегодишната ѝ битка за отблъскване на пълномащабното руско нахлуване.
През 2023 г. германското правителство отново отчете рекорд в оръжейния износ, разрешавайки продажби за 12,2 млрд. евро, основният дял от които отново се пада на оказването на военна подкрепа на Киев.
Тази година, след неколкогодишно прекъсване, Саудитска Арабия се връща в челната петица на страните купувачи на германско оръжие. Причината за временното отсъствие на богатата държава от региона на Залива беше наложен от Берлин мораториум върху експорта за тази дестинация заради убийството през 2018 г. на журналиста Джамал Хашоги, а също и заради намесата на Рияд в гражданската война в Йемен.
Хашоги беше жестоко ликвидиран в сградата на саудитското Генерално консулство в Истанбул от специално изпратен за целта отряд убийци.
Впоследствие Берлин реши да смекчи ограничителния режим за износа на оръжие за Саудитска Арабия, след кралството прекрати участието си в бойните действия в Йемен.
По данни на Икономическото министерство, от началото на година Германия е одобрила продажбата на оръжие на Рияд за 132,48 милиона евро.
 
 

c