Събота, 04 май 2024

04.05.2024

Последвайте ни

Германски прокурори повдигнаха обвинения срещу седем заподозрени радикални ислямисти

Германски прокурори повдигнаха днес официални обвинения срещу седем заподозрени радикални ислямисти, арестувани миналия юли в Западна Германия, предаде ДПА.
Мъжете са обвинени в сформиране на терористична организация и планиране на атаки в Германия. Шестима от седмината заподозрени са обвинени и в подкрепянето на радикалната организация “Ислямска държава”.
Обвинените са граждани на централноазиатски страни, влезли в Германия по едно и също време през 2022 година. Всички те са арестувани по време на обиски в западната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия през юли 2023 г. и оттогава са в ареста.
Предполага се, че те са работили с още един човек, срещу когото са повдигнати обвинения в Нидерландия. Според германските прокурори мъжете са проучвали възможни цели за нападения в Германия и други части на Западна Европа.
Твърди се, че те са се опитвали да съберат пари и оръжия, но не са правили конкретни планове за нападения. Според обвиненията групата е поддържала контакти и с членове на клона на ИД ”Ислямска държава - Хорасан" .

c