Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Германски писател от турски произход бе осъден на затвор за подбуждане към омраза

Германският писател от турски произход Акиф Пиринчи бе осъден на девет месеца затвор без изпитателен срок за подбуждане към омраза от окръжния съд в Бон, предаде ДПА.
Шестдесет и четиригодишният мъж е направил враждебни забележки относно имигрантите в своя блог. Неговият адвокат Мустафа Каплан каза пред ДПА, че вече е подал жалба срещу присъдата, която все още не е окончателна.
Това не е първата присъда на Пиринчи за подбуждане към омраза. Той твърди, че изявленията му попадат в обхвата на свободата на словото.
Пиринчи е роден в Истанбул през 1959 г., мести се в Германия със семейството си през 1969 г. и израства в района на Айфел, близо до бившата столица Бон.
От 1989 г. нататък той си създава име с поредицата криминални романи "Котки", в които основните персонажи са котки. Романите са продадени в милиони копия, преведени са на много езици и по тях са заснети и филми.
През последните 10 години обаче Пиринчи привлече вниманието основно с десните си популистки и ислямофобски изявления.
През 2014 г. той публикува първата си нехудожествена книга „Германия полудя: Шантавият култ към жените, хомосексуалните и имигрантите“ („Deutschland von Sinnen: Der irre Kult um Frauen, Homosexuelle und Zuwanderer“).
На следващата година, на демонстрация на движението ПЕГИДА ("Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада"), Акиф Пиринчи заяви пред протестиращи срещу чужденците в Дрезден: "за съжаление концентрационните лагери не работят“.

c