Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Германски министър подкрепя снабдяването на полицаите с електрошокови пистолети преди новогодишните празненства

Министърът на правосъдието Марко Бушман днес заяви, че полицията в цяла Германия трябва да бъде оборудвана с електрошокови пистолети(тейзъри) преди новогодишните празненства, които през последните години бяха белязани от насилие, предаде ДПА.
В писмо до берлинския сенатор по правосъдието Фелор Банденберг, който понастоящем председателства конференцията на министрите на правосъдието на 16-те провинции в страната, Бушман пише, че раздаването на тейзъри на полицаите не изисква промяна в законодателството.
"Това, което се изисква, е решително да се използва този инструмент. Трудностите при идентифицирането на престъпните субекти не могат да бъдат облекчени чрез увеличаване на правилата за наказване", пише Бушман.
Писмото му беше публикувано в пресата и предоставено на ДПА.
Федералният министър на правосъдието посочва резултата от съдебен процес, поискан от министрите на правосъдието на провинциите след насилието по време на новогодишните празненства миналата година. Особено засегнати бяха Берлин, Есен и Хановер.
На полицейските служители трябва да се предостави възможно най-доброто оборудване, пише Бушман, като твърди, че доказателствата сочат, че електрошоковете пистолети имат превантивен ефект. Райнланд-Пфалц беше първата германска провинция, която въведе употребата на устройствата от силите на реда в края на 2018 г.
Устройствата действат на разстояние между 2 и 5 метра, като предизвикват обездвижване на целта чрез електрошок.
След като в германски градове - по-специално в Берлин - избухнаха безредици в отговор на събитията в ивицата Газа от 7 октомври, германските власти  изразиха опасения, че активисти могат да използват новогодишните празненства за нападения срещу полицаи и хора от службите за спешна помощ.

c