Понеделник, 06 май 2024

06.05.2024

Последвайте ни

Германски депутати се нахвърлиха на крайнодясна партия във ФРГ заради предполагаемите ѝ връзки с Китай и Русия, след арест за шпионаж

Германското правителство и опозиционни законодатели вчера се нахвърлиха на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ заради предполагаемата ѝ близост с Русия и Китай, след като сътрудник на депутат от АзГ беше арестуван за вероятен шпионаж в полза на Китай.
Извършеният тази седмица арест на сътрудник на депутата от Европейския парламент Максимилиан Кра хвърли нелицеприятна светлина върху „Алтернатива за германия“, която от дълго време е критикувана за приятелското си отношение към Русия.  Кра каза, че ще уволни служителя Цзян Го, но остава водещ кандидат за изборите за Европейски парламент през юни.
Причина, заради която Германия се фокусира върху руския и китайския шпионаж, е „съществуването на дясна екстремистка партия…, която няма търпение да поеме всеки наратив от Китай и Русия и да го разпространява“, каза Константин Куле от „Свободна демократическа партия“ – една от партиите в коалиционното правителство. Куле говори по време на дебат в германския парламент, в който политици от традиционните партии единодушно разкритикуваха АзГ. „Затова трябва да се каже много ясно: АзГ е слабо звено в германската демокрация, когато става въпрос за нашата защита на нашата либерална демокрация.“ 
Депутатът от консервативната опозиционна формация „Християндемократически съюз“, Марк Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“. Tой определи скорошните обвинения към партията като „Днес Русия, утре Китай“.
Депутатът от АзГ Щефан Кьотер обвини политиците от традиционните партии в опити да „отвлекат вниманието от своя личен политически неуспех“ с помощта на службите за сигурност, описвайки партията си като жертва на кампания. „Защо този въпрос изскача сега, по време на предизборна кампания? Твърде очевидно е“, каза той.
Дебатът беше проведен, докато прокуратурата в източния град Дрезден обяви, че обмисля дали да започне разследване и срещу самия Кра. Tова досъдебно производство не е свързано с разследването на федералната прокуратура срещу Го, казаха от прокуратурата в отговор по електронна поща на запитване по случая. 
Държавното обвинение съобщи, че предварителното разследване, което може евентуално да доведе до официално разследване, произтича от съобщения за възможни руски и китайски плащания на Кра за работата му като депутат.
Списание „Шпигел“ и обществената телевизия „Цет Де Еф“ съобщиха миналата седмица, че през декември, в края на посещението си в САЩ Кра е бил разпитван от ФБР за възможни плащания от проруски източници.
Кра отрекъл да е получавал подобни плащания. Той написа в социалната платформа „Екс“, че предварителното разследване е “очаквано предвид  ситуацията и обичайната практика в медиите” и добави, че „все още сме в зоната на предположенията и намеците“.
Отделно, вторият в листата на АзГ за евроизборите, Петър Бистрон, по-рано този месец отрече обвиненията в чешки всекидневник, че може да е получил пари от проруска мрежа.  
(БТА)
(Превод от английски език: Валерия Динкова)

c