Вторник, 07 май 2024

07.05.2024

Последвайте ни

Германската полиция премахна пропалестински протестен лагер пред германския парламент

Берлинската полиция премахна пропалестински лагер пред германския парламент, предаде Ройтерс. Протестиращите настояват германското правителство да спре износа на оръжие за Израел и да прекрати криминализирането по думите им на движението за солидарност с Палестина.
Полицията премахна палатките, разпръсна със сила протестиращите и попречи присъединяването към тях на други активисти. Заповедта за забрана на лагера се дължи на повтарящи се нарушения, включително използването на противоконституционални символи и забранени лозунги, информираха местните власти.
Действието следва примера на сблъсъците между демонстранти и полиция в множество университети в САЩ и блокадата на Института за политически изследвания в Париж – част от международна вълна на протести, осъждащи военните операции на Израел в Газа и подкрепата на Запада за Израел.
"Гледаме на случващото се в САЩ с адмирации. Няма причина да вярваме, че трябва да спрем сега“, каза Уди Раз, докторант в Берлинския свободен университет и член на асоциацията "Еврейски глас“. Той допълни, че за "германското правителство канабисът е по-важен от живота на повече от 40 000 невинни хора в Газа, които са убити от израелската армия“.
Палатковият лагер в Берлин беше разпънат на 8 април – когато започна и изслушването по иска, внесен от Никарагуа в Международния съд на ООН срещу Германия за нарушаване на конвенцията за геноцида и за износа на оръжие за Израел, припомня Ройтерс.

c