Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Германската полиция повишава мерките за сигурност около Кьолнската катедрала след предупреждение

Строги мерки за сигурност ще бъдат предприети за охраната на емблематичната Кьолнска катедрала по време на традиционните тържества за посрещане на Новата година, съобщиха германските органи на реда, цитирани от ДПА.
Засиленото полицейско присъствие в празничната вечер ще има за цел да се предотвратят всякакви възможни нападения каза Мартин Лоц, началник на полицейските сили, които отговарят за поддържането на реда в тази зона на Кьолн. "Сега не мога да вляза в подробности за естеството на конкретните атаки", каза още Лоц.
Полицейският началник предупреди празнуващите да не се изненадват, ако срещнат из града полицаи с автомати. "Знам, това може да събуди безпокойство", каза началникът на органите на реда, но добави, че мярката е необходима за гарантирането на безопасното посрещане на Новата година от гражданите.
Германските власти съобщиха, че се получили сведения за възможни терористични атаки на ислямистка групировка на Нова година. Мерките за сигурност около прочутата катедрала бяха затегнати още преди рождественските празници. Тя е затворена за туристи до второ нареждане.
В неделя полицията задържа 30-годишен таджик във Везел, на около 100 км от Кьолн, който беше оставен под стража, "за да се предотврати опасността". Той е заподозрян, че е посещавал катедралата с цел възможна подготовка на нападение.
Лоц каза, че подчинените му полицейски сили правят анализ на рисковете. Повреждането на масивното здание на катедралата "не е никак лесна задача", каза той. Ако има заплаха, тя би била за околността, предвиди той.
 
 

c