Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Германия разреши износа на 150 ракети "въздух-въздух" ИРИС-Т за Саудитска Арабия

Германското правителство е разрешило износа на 150 ракети "въздух-въздух" ИРИС-Т (Iris-T) за Саудитска Арабия, потвърди днес говорителят на германското правителство Щефен Хебещрайт. За разрешението за износа се разбра в писмо на германския министър на икономиката Роберт Хабек до парламентарната комисия по икономически въпроси, което бе видяно от ДПА.
Според писмото Саудитска Арабия трябва да получи от оръжейния производител "Дил Дифенс" (Diehl Defence) в провинция Баден-Вюртемберг ракетите "въздух-въздух" ИРИС-Т, които могат да се монтират на изтребителите "Юрофайтър" (Eurofighter) на саудитските военновъздушни сили.
Новината идва малко след изявленията на германското правителство, че Саудитска Арабия може да очаква зелена светлина за доставката на изтребители "Юрофайтър" поради очевидното си сближаване с Израел. 
В неделя германската министърка на външните работи Аналена Бербок заяви, че правителството вече няма да се противопоставя на доставката на изтребители "Юрофайтър", защото богатата на петрол държава от Персийския залив допринася за сигурността на Израел и предотвратява разрастването на конфликтите в региона, като прехваща ракети, изстреляни към Израел от йеменските хуси. Изявлението на Бербок беше подкрепено от германския канцлер Олаф Шолц.
Изтребителите "Юрофайтър" се сглобяват във Великобритания, но имат германски компоненти. Поради това Германия има право на вето върху решенията за износ. Коментарите на Бербок обаче не бяха посрещнати добре от някои членове на собствената ѝ партия поради положението с правата на човека в Саудитска Арабия, отбелязва ДПА.
Министърът на икономиката Хабек, който в днес посети саудитската столица Рияд, не пожела да коментира решението, позовавайки се на правото на поверителност.
 
 
 
 
 

c