Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

Германия настоява виновните за завързването на ранен палестинец за капака на израелски военен автомобил да бъдат наказани

Германия осъди начина, по който през уикенда ранен палестинец беше завързан за капака на военен автомобил в град Дженин в северната част на Западния бряг, като призова за "разследване на случая и последствия за виновните", заяви говорител на министерството на външните работи в Берлин, цитиран от Ройтерс.
Видеозаписът, показващ инцидента, е "труден за понасяне", заяви говорителят.
Вчера Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) потвърдиха случая, при който израелски войници завързали ранения мъж за капака на джип и преминали покрай две линейки в града. Армията съобщи, че военнослужещите са пътували към мястото на антитерористична операция в района на Дженин, когато са попаднали под обстрел. "Терористите откриха стрелба по военнослужещите на ЦАХАЛ, които отговориха с огън. По време на престрелката един от заподозрените беше ранен и задържан", заявиха от ЦАХАЛ.
Поведението на израелските военнослужещи е било в разрез с правилата и инцидентът се разследва, заявиха военните.
Раненият заподозрян е предаден на Червения кръст за лечение, се казва в съобщението.  
Говорителят на германското Външно министерство заяви, че е наясно, че това поведение представлява нарушение на правилата на ЦАХАЛ и че сега германското правителство очаква "бързо разследване, бързи резултати и съответните последствия за виновните". 
 
 
 

c