Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Генералният секретар на Арабската лига: Резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Газа е "закъсняла и неадекватна"

Генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гейт днес разкритикува резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за увеличаване на хуманитарната помощ за Газа, определяйки я като "закъсняла и неадекватна", предаде ДПА, като се позова на египетски медии.
След спорове, продължили с дни, Съветът за сигурност на ООН вчера прие резолюция, с която призовава за предоставянето на по-голямо количество хуманитарни помощи за цивилните в Газа. Страните членки на съвета постигнаха съгласие за значително смекчен текст, благодарение на което САЩ гласуваха "въздържал се", а не наложиха вето, както постъпиха с друга проекторезолюция.
Абул Гейт заяви, че резолюцията е приета твърде късно и не призовава за пълно прекратяване на огъня в гъсто населения анклав.
"Резолюцията е опит да се предотврати гладът в ивицата Газа и да се спасят хората, предимно жени и деца, от катастрофалната ситуация, но тя не е достатъчна, за да спре израелската агресия, а освен това не включва призив за прекратяване на огъня", каза Абул Гейт.
"Газа се нуждае не само от хуманитарна помощ, тя основно се нуждае от защита на цивилното население от постоянните бомбардировки и от обявяване на устойчиво примирие", добави той.
Висшият арабски дипломат заяви, че блокирането на "незабавното прекратяване на огъня представлява разрешение да се убива".
Резолюцията, която е задължителна по силата на международното право, призовава Израел да даде възможност за "незабавна, безопасна и безпрепятствена доставка на хуманитарна помощ в определен мащаб директно на палестинското цивилно население в цялата ивица Газа".

c