Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Френските лидери гласуваха на първия тур на парламентарните избори

Президентът на Франция Еманюел Макрон гласува на първия тур на предсрочните парламентарни избори във Франция, които той свика преди три седмици, след изборното поражение на евровота на неговата центристка коалиция, съобщи Франс енфо. 
Насрочвайки предсрочния вот Макрон излага на голям риск втората половина от втория си президентски мандат, ако се потвърдят прогнозите, че ще победи крайната десница "Национален сбор". 
Президентът и съпругата му Брижит гласуваха в избирателна секция в Туке, в департамента Па дьо Кале.
Гласува и Марин Льо Пен, лидерката на "Национален сбор" (НС). Тя пусна бюлетината си в избирателна секция в Енен Бомон също в Па дьо Кале. Другият лидер на НС Жордан Бардела гласува в Гаш в департамента О дьо Сен.
Премиерът Габриел Атал гласува във Ванв също в О дьо Сен.
Гласуваха и лидерите на социалистите Оливие Фор и на "Републиканците" Ерик Сиоти.
Бившият френски президент Франсоа Оланд, който е кандидат за депутат от левоцентристката коалиция "Нов народен фронт", гласува в Тюл, в департамента Корез.
Според данни на вътрешното министерство на Франция избирателната активност към обяд местно време е била 25,90 процента, което е по-високо спрямо тази по  същото време на предишните избори през юни 2022 г. Тогава тя беше 18,43 процента по обед на първия тур. 

c