Неделя, 20 октомври 2024

20.10.2024

Последвайте ни

Флорист в Добрич: Цветята са изкуство, а не просто растения

Традиционно 8 март е празник, на който се подаряват цветя на дамите. Международния ден на жената е повод на много мъже да засвидетелстват любовта си към жената с цвете, букет, декоративно растение.

И тази година отрано магазините за цветя са изпъстрени с цяла гама от пролетни цветове – преобладават червено, розово, бяло, синьо, зелено – цветя от всякакъв вид. С настъпването на пролетта все повече тези цветове стават част от ежедневието ни, а днес милиони жени по света ще получат природен дар от своите деца, съпрузи, приятели.

Традиционно интересът към празника 8 март е голям, но в някои цветарски магазини споделят, че всяка година намалява, което се дължи на негативната тенденция, че много млади хора напускат Добрич.

Както на Свети Валентин, така и днес, пролетните цветя са по-търсени, защото са по-евтини. Те често се използват за създаване на живи и привлекателни букети, които могат да освежат всяко пространство.

Сред предпочитаните цветя днес са дори и такива, направени от сапун, но обикновено те вървят в комплект с други подаръци, споделят от цветарски магазин “Юлена”.

Юлия Радева, собственичката на магазина, е творческа личност. Споделя, че не е важно какво ще е цветето, а как то ще бъде аранжирано. Не трябва да се гледа на цветята, просто като растения, а като изкуство, категорична е тя. Наблюденията й сочат, че хората се ориентират към неща, които са дълготрайни, защото разбират, че цветята имат живот.

Отбелязва, че има голяма разлика между цветаря и флориста. Цветарят продава цветя, а флористът продава изкуство, което си има своята стойност и което се оценява от хората, защото искат да са различни и да не приличат на всички останали.

Има и хора, които не се вълнуват от изкуството, но и за тях пазарът е пренаситен с възможности. Клиентският профил е съставен предимно от мъже, но не липсват и жени, които търсят цветното, за да си усмихвнат деня, а дори и живота.

Розите царуват като най-популярното цвете за Свети Валентин в Добрич

В една от цветарските работилници в Добрич са забелязали, че хората все повече се ориентират към по-естествени композиции, без излишни брокати и найлонови панделки. Тенденцията към по-естествени и органични аранжировки не е само в Добрич, като през последните години се превърна в световна тенденция. Сега много хора предпочитат аранжировки, които подчертават естествената красота на цветята, вместо да разчитат на изкуствени декорации, споделят търговците.

Цените на цветята са се увеличили спрямо миналата година поради транспортни разходи и намалено предлагане. Въпреки растящите цени, много хора все още са готови да платят за красотата и радостта, които носят цветята.

Освен цветя, много цветарски работилници в Добрич предлагат поздравителни картички, подаръчни торбички и сувенири. Тези елементи могат да се добавят към цветни аранжировки, за да се създаде по-персонализиран подарък. Някои хора предпочитат да направят подарък, който включва както цветя, така и специален предмет, като бижу или любима сладка изненада.

c