Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Филмът „Воев“ с музиката на „Нова генерация“ ще има прожекция в Добрич на 26 май

Филмът „Воев“ ще има прожекция в Добрич на 26 май, от 19.00 часа в Младежки център – Добрич. Документалната лента е посветена на легендарния музикант и поет Димитър Воев от „Нова генерация“ - един от символите на поколението на бунта в България. Култовата група от ню уейв течението е създадена през 1987 г. и съществува в различни състави до смъртта на Воев през 1992 г. Той си отиде, за съжаление, твърде млад от този свят – едва на 27 години.

Режисьорският екип на филма се състои от Биляна Кирилова и Неда Миланова, които успяват да пресъздадат живота и духа на Воев чрез разказите на неговите близки и приятели.

Филмът е изпълнен с музика на групи като "Нова Генерация", "Кале" и "Воцек и Чугра", които представляват културното наследство на Воев. Въпреки че той вече не е между живите, творчеството му остава живо и влиятелно в българската култура.

Присъствието на неговите близки и приятели във филма придава емоционална тежест на произведението. Светослава Воева, Павел Воев, Симеон Воев, Нели Недева-Воева, Магадалена Воева, Димитра Воева и други споделят спомените си за Димитър Воев и пресъздават образа му в очите на зрителите.

Гласът зад кадъра, който интерпретира текстовете на Воев, е на известния актьор Иван Москов. Оператор на филма е Теодор Фичев. Режисьор на монтажа е Емил Граничаров, който успява да съчетае различните кадри и да създаде усещане за линеен разказ на историята на Воев.

Продуцент на филма е Валерия Стойкова, а реализацията е дело на MatchPoint Productions, които са поставили високи стандарти за качество в документалното кино.

Филмът е една красива похвала на живота и творчеството на Димитър Воев и на поколенията, които той е докоснал с музиката си.

Филмът тръгва по кината на 5 май и ще бъде показан в 23 български града. Премиерата му бе през миналата година, лентата бе показана на редица фестивали и спечели награди, сред които от Master of Art Film Festival , от Родопи филм фест RIFE, както и получи 6 номинации за Наградите на Съюза на българските филмови дейци "Васил Гендов" 2023.

c