Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Филипинското министерство на информацията и комуникациите заяви, че е отразило кибератаки от базирани в Китай хакери

Базирани в Китай хакери са се опитали да получат достъп до сайтовете и имейлите на филипинския президент и на правителствени агенции, включително агенция за насърчаване на морската сигурност, но не са успели, заяви днес филипинското министерство на информацията и комуникационните технологии, цитирано от Ройтерс.
Пощите на Агенцията за информационни и комуникационни технологии, сайтът на Националния брегови надзор и личният сайт на президента Фердинанд Маркос-младши са били сред целите на неуспешните опити на хакерите през януари, каза говорителят на министерството на информацията и комуникационните технологии Ренато Парадисо.
"Не обвиняваме за това която и да било страна. Но успяхме да установим, че адресите на интернет протоколите са в Китай", заяви Парадисо и добави, че хакерите са използвали услугите на китайския държавен доставчик "Уником" (Unicom). "Призоваваме китайското правителство да ни помогне да предотвратим по-нататъшни атаки", добави той.
Агенция Ройтерс отбелязва, че компанията "Уником" и китайското посолство в Манила към момента не са отговорили на искането за коментар.
Осуетените кибератаки идват в момент на повишено напрежение между Китай и Филипините, основно заради спорни територии в Южнокитайско море. Филипините в момента работят по петгодишна стратегия за киберсигурността, която цели заздравяване на защитата за борба срещу кибератаки и цифрови престъпления. Въоръжените сили на страната миналата година обявиха, че ще създадат киберкомандване.

c