Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Филипинският съд оправда критичка на "войната срещу наркотиците" по последното от общо три дела

Филипински съд оправда най-острата критичка на кървавата "война срещу наркотиците" на бившия филипински президент Родриго Дутерте по последното от общо три дела за наркотици, предаде Ройтерс.
Съдът на първа инстанция издаде заповед, с която окончателно прекрати делото за наркотици срещу бившата филипинска сенаторка Лейла де Лима. Шейсет и четири годишната Де Лима беше посрещната от свои поддръжници пред сградата на съда.
През ноември съдът я пусна под гаранция по здравословни причини, близо седем години след като беше вкарана зад решетките по обвинения в престъпления, които тя винаги е отричала да е извършила.
Бившата сенаторка се сблъска с различни обвинения през 2017 г., след като Сенатът започна разследване на кървавата кампания на Дутерте за борба с наркотиците, при която хиляди дилъри и купувачи на наркотици бяха убити от полицията, или загинаха "при мистериозни обстоятелства". Критици и групи за правата на човека заявиха, че полицията е екзекутирала на произволен принцип заподозрени в употреба на наркотици, което тя отрича, заявявайки, че е действала при самозащита.
Дутерте, чийто мандат изтече през 2022 г., обвини де Лима, че се е съюзила с наркобанди, докато е била министър на правосъдието. Дутерте е изправен пред разследване от Международния наказателен съд.

c