Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

Европрокуратурата разследва бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция, съобщи „Политико“

Европейската прокуратура започна разследване срещу бившия президент на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Вернер Хойер, съобщи „Политико“.
Разследването включва „двама души, заподозрени в корупция и злоупотреба с влияние, както и злоупотреба с евросредства“, се казва в изявлението на прокуратурата.
Вернер Хойер се оттегли от поста си в банката в края на миналата година. Той е изправен пред корупционно дело, потвърди адвокатът му пред „Политико“.
През последните месеци полицейски служители от Германия и Люксембург са иззели материали, свързани с разследването, твърдят двама анонимни служители пред „Политико“. Служителите са претърсили и дома на Хойер.
Хойер отхвърли да е замесен в неправомерни действия. Адвокатът му заяви, че разследването е свързано с напускането му на ръководната длъжност в банката и платената му компенсация.
„Обвиненията срещу мен са направо абсурдни и неоснователни", каза Хойер в изявление, изпратено по имейл до „Политико“.
„Сега очаквам те да бъдат цялостно разследвани и изяснени и моля ЕИБ да окаже пълно съдействие на Европейската прокуратура. Аз също оказвам пълно съдействие на Европейската прокуратура и изисквам оттам пълно изясняване на фактите", допълни той.
Адвокатът на Хойер заяви, че клиентът му е пратил заявление за сваляне на имунитета си, за да се изяснят всички обвинения.
Вторият обвиняем не отговори на молбите на „Политико“ за коментар по случая.
ЕИБ "не може да коментира текущи външни разследвания като това. При необходимост ще окажем пълно съдействие на Европейската прокуратура по този въпрос, каквато е обичайната практика на банката в такива случаи", заяви пред вестника говорител на банката.
Разследването започна след сигнал от Европейската служба за борба с измамите с бюджета на ЕС (ОЛАФ) към Европрокуратурата, която може да извършва разследвания и да завежда дела.
Говорител от Европокуратурата отказа коментар пред „Политикко“ относно разследването.

c