Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Европейска награда спечели детска градина "Детелина" в Тервел

Европейска награда спечели ДГ 1 „Детелина” в Тервел. В навечерието на 24 май детското заведение получи европейско признание за работата си по eTwinning проекти - „eTwinning Училище 2024-2025”, което я нарежда сред водещите училища и детски градини в България и Европа. Наградата бе  връчена за добри постижения в екипната работа, прилагането на иновативни методи и използването на  IT инструменти в практиката, сътрудничество с други европейски училища и детски градини.

През учебната 2022/ 2023 г. бе създаден авторски проект „STEAM – пътят към щастието”, който бе реализиран съвместно с ДГ18 „Дора Габе” в Добрич и ДГ „7 Септември”- гр. Пехчево, Република Северна Македония. "Задачите, които си поставихме бяха насочени към изкуството във всичките му форми и жанрове. Предложихме на децата изработени от учителите онлайн игри и пъзели, свързани с приказките, звуците около нас, музикалните инструменти и емоциите, чрез които установихме нивото на придобитите до момента от тях знания. Много забавна задача за тях бе изработването на музикални инструменти от PVC бутилки и зърна- боб, леща, ориз, царевица. Децата обследваха звучността, която издават различните зърна и избираха кои от тях да използват за направа на маракаси. Чрез видеофилми и интерактивна карта представихме своята страна, града, в който живеем и детската градина. Иработихме електронна книга с приказката „Дядо и ряпа” на български и английски език, като по този начин децата разбраха, че съществуват различни видове книги, а с роботизираната играчка „BEE- BOT” определяха последователността на епизодите в приказката. Запознахме ги с творчеството на Владимир Димитров - Майстора, Винсент ван Гог и Леонардо да Винчи. Техни произведения децата пресъздадоха чрез различни техники и материали. Отпадъците, които се получават при подостряне на моливи се превърнаха в прекрасните далии  от картините на Майстора, на блоковите листи  разцъфтяха макове и слънчогледи. Всичко това представихме в електронна книга. В края на проекта проведохме онлайн среща, на която заедно с партньорите акомпанирахме с изработените от децата музикални инструменти на произведението на Моцарт „Турски марш”, споделят от детската градина.

Там работят по друг авторски проект - „Приказките оживяват”. Целта е да се създаде у децата желание и потребност да четат книги. 

c