Неделя, 05 май 2024

05.05.2024

Последвайте ни

Ердоган критикува западната позиция към войната в Газа по време на посещението на германския президент

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини днес Запада, че си затваря очите за страданията на цивилните в ивицата Газа , предаде ДПА.
Газа е сравнена със земята, каза той след днешната си среща в Анкара с германския президент Франк-Валтер Щайнмайер.
„Нашите германски приятели трябва да видят тази трагична ситуация“, допълни Ердоган, подчертавайки, че целият Запад застава зад Израел.
Турският президент също така за пореден път остро разкритикува израелския премиер Бенямин Нетаняху и го обвини, че застрашава целия Близък изток, за да гарантира политическото си оцеляване.
Ердоган обаче подчерта, че Турция полага усилия за освобождаването на израелските заложници, отвлечени от палестинското ислямистко движение „Хамас“. 
На 7 октомври "Хамас" извърши изненадващо кърваво нападение срещу израелска територия, при което по данни на Израел бяха убити близо 1200 души, повечето от които цивилни, а около 250 заложници бяха отведени в ивицата Газа. Броят на загиналите в крайбрежната територия палестинци при последвалото настъпление на Израел вече е надхвърлил 34 000 според последните информации на здравното министерство на "Хамас". 
Турският държавен глава призова за пълно премахване на ограниченията върху износа на оръжие за Турция.
„Надявам се, че оттук нататък Турция и Германия ще обсъждат проекти за съвместно производство, а не пречки, особено в отбранителната индустрия“, каза Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.
Той също така изрази загриженост относно нарастващия расизъм в Германия.
Турският президент каза още, че Анкара очаква по-голяма подкрепа от германските власти в борбата с тероризма, съобщи Анадолската агенция.
Ердоган се спря и на перспективите за икономическо сътрудничество между Анкара и Берлин. Той отбеляза, че Турция има за цел да увеличи обема на двустранната търговия с Германия от сегашните 50 милиарда долара на 60 милиарда долара.
Франк-Валтер Щайнмайер на свой ред отбеляза, че „с никоя друга страна в света Германия няма толкова тесни приятелски и роднински отношения, както с Турция“.
„Турция и Германия са незаменими една за друга, имаме нужда един от друг“, каза Щайнмайер.
Щайнмайер говори и за уреждането на израелско-палестинския конфликт. Той подчерта, че решението на палестинския въпрос е възможно само на базата на принципа на двете държави.
„Сигурността на Израел не може да бъде гарантирана без политическа перспектива за палестинците. Такава перспектива е само решение, базирано на две държави“, каза германският президент.

c