Неделя, 29 септември 2024

29.09.2024

Последвайте ни

Елена Балтаджиева обяви, че отново ще се кандидатира за кмет на Каварна

Възнамерявам да се кандидатирам отново – това заяви кметът на Каварна Елена Балтаджиева в интервю по Евроком.

По думите й мандатът, който изтича, не е бил никак лесен. Като за кмет първи мандат беше доста трудно, с доста предизвикателства, неизвестни и проблеми, посочи тя.

„Не дадох конкретни обещания с конкретни обекти, но това, което обещах на хората, мисля, че го изпълних максимално. Общината има финансова стабилност. Казах на гражданите, че ще работя за чиста околна среда и предприехме нужните мерки. В тази посока много добре се справихме и това е видимо“, каза Елена Балтаджиева.

Добави, че е приложила непопулярни мерки, но смята, че гражданите на Каварна са усетили промяната. „Когато някой иска промяна, трябва да я реализира. Доста трудно беше това действие. Като започнахме първо с премахване на общински временни обекти, след това предприех мерки за премахване с цел облагородяване на пространства“, каза кметът.

Тя припомни, че в края на 2021 г. в общината постъпи сигнал за нарушения за около 15 обекта. „Направихме проверка, излязохме със заповеди там, където имаше нарушения. Част от хората сами предприеха мерки за отстраняване на проблемите. Тази година приключиха съдебните спорове, в голямата си част моите заповеди се оказаха верни и предприехме действия за прилагането им“, посочи тя.

Извършен е ремонт на физкултурния салон на гимназията, ремонтирани частично са покриви на кметствата, извършва се регулярна поддръжка.

Елена Балтаджиева добави, че е успяла да изиска от МОСВ и РИОСВ съгласие поне частично да се изкърпи съществуващата асфалтова настилка в района на залива Болата, за да има безпрепятствено придвижване. Като цяло плажът и буните попадат в защитена зона и са в правомощията на РИОСВ, каза още тя.

И допълни, че кметовете и кметските наместници са направили всичко възможно, за да работят в синхрон. В резултат на това във всяко малко селце е направено по нещо за хората, защото дълго време нищо не беше правено, каза кметът.

Тя подчерта, че общинската болница в Каварна е в много добро състояние, след като я е заварила в изключително тежко финансово състояние. Сега е стабилна, но проблемът е в липсата на медицински специалисти, посочи Балтаджиева. Като проблем тя изтъкна транспортната свързаност. Тя е в резултат на обезлюдяването и липсата на превозвачи, които проявяват интерес, тъй като междуградските линии, които са на областно и общинско ниво, са нерентабилни. „Хората се сърдят, че няма транспорт, превозвачите не искат, защото няма хора. Пътищата са държавни и са в лошо състояние. Това води до една голяма преграда. Може би трябва да има гъвкавост в законодателството. Защото ние кметовете не плащаме на превозвачите, а обявяваме обществените поръчки за линиите, и превозвачите не се явяват, защото е нерентабилно и става затворен кръг“, заяви Елена Балтаджиева.

По думите й децентрализацията е най-важното, което трябва да се случи. Ако стане факт, ще се отключат много врати за кметовете и развържат ръцете им, защото за много дейности в момента зависим от държавата, добави тя.

Кадър: eurocom.bg

c