Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Еквадор ще започне да депортира чуждестранни затворници, заяви президентът Даниел Нобоа

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа заяви днес, че страната му ще започне да депортира чуждестранни затворници, най-вече колумбийци, за да намали броя на затворниците и разходите за тях на фона на внезапното нарастване на насилието в южноамериканската страна, предаде Ройтерс.
Около 1500 колумбийци излежават присъдите си в еквадорски затвори, заяви Нобоа и добави, че затворниците от Колумбия, Перу и Венецуела съставляват 90 процента от всички затворници в страната. 
По-рано днес ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви, че е "дълбоко обезпокоен" от разрастването на насилието, свързано с наркобанди в Еквадор и  осъди "пряката атака срещу демокрацията и правовата държава" в южноамериканската страна, отбелязва Франс прес.
В понеделник в Еквадор беше обявено извънредно положение, а Нобоа, който при избирането си през октомври обеща да донесе "спокойствие" в страната, нареди "неутрализирането" на бандите, занимаващи се с трафик на наркотици. Еквадор, който някога е бил остров на спокойствието, сега е опустошаван от свързано с наркобандите насилие.
Безпрецедентната криза в южноамериканската страна е отнела досега живота на най-малко десетима души, отбелязва АФП.    
 
 

c