Неделя, 05 май 2024

05.05.2024

Последвайте ни

ЕФЕ: Испания задава стандарта в европейската „панда дипломация“ на Китай

Испания е „най-успешният“ европейски партньор в „панда дипломацията“ на Китай, заяви днес китайското външно министерство, цитирано от испанската новинарска агенция ЕФЕ.
Говорителят на външното министерство Ван Вънбин подчерта значението на близкото сътрудничество като „отражение на приятелството между двете страни“.
„Откакто започна международното сътрудничество, шест панди бяха отгледани и изпратени в Испания. Испания е най-успешната страна в Европа в това отношение“, заяви Ван.
Говорителят коментира също „значителният напредък в опазването на пандите, размножаването им и предпазването им от заболявания“, станал възможен благодарение на сътрудничеството между двете страни.
Десетилетия наред Китай използва „панда дипломацията“, за да изгражда дългосрочни отношения, подарявайки или изпращайки временно панди на други страни като ключов аспект от стратегията на „мека сила“ за оказване на влияние върху външната политика чрез културата.
„Треската за панди“ значително засили културния обмен между Китай и Испания, засилвайки връзките на приятелство между народите на Китай и Испания“, допълни говорителят.
Вчера Китайската асоциация за защита на дивата природа обяви изпращането на мъжката панда Цзин Си и на женската Жу Ю (и двете на тригодишна възраст) в Испания. Двойката панди ще живее в мадридския зоопарк през следващите десет години.
Те пристигат близо два месеца след завръщането на семейството панди Бин Син и Хуа Цуй Ба обратно в Китай.
Семейството живя в Испания от 2007 г., заедно с трите си малки, родени в испанската столица: Чулин, Жиу Жиу и Ю Ю.
Прехвърлянето следва подписване на споразумение с мадридския зоопарк през февруари, фокусирано върху сътрудничеството за опазване на гигантските панди – условие за една страна, за да може да приеме панди.
Испания беше сред първите държави, сътрудничещи си с Китай в тази област. В Китай гигантските панди се смятат за национално богатство.
В момента мадридският зоопарк е единственото място в Испания, което приютява вида.
Китай стартира своята „панда дипломация“ в края на 50-те години на ХХ век, а през 1978 г. първата двойка панди пристига в Испания след посещение на крал Хуан Карлос и кралица София в Китай.
През 1982 г. в мадридския зоопарк беше роден известният Чу Лин - първата гигантска панда родена в плен в Европа. Чу Лин почина през 1996 г. Оттогава в Испания са се родили пет други мечета.
(Тази новина се разпространява по споразумение между БТА и испанската агенция ЕФЕ)

c