Събота, 17 август 2024

17.08.2024

Последвайте ни

ДЗИ Генерал Тошево обучава фермери как да отглеждат култури в рискова климатична среда

Третата демонстрация на тема Продуктивни възможности и устойчивост на биотични и абиотични фактори на конвенционални и устойчиви на хербициди хибриди слънчоглед беше изнесена от екипа на отдел „Селекция на слънчоглед“ на Добруджанския земеделски институт, ръководен от Доцент Галин Георгиев.

Тя предизвика голям интерес от страна на земеделските производители от цяла България поради ключовата роля на тази култура в селското стопанство на страната. Доцент Галин Георгиев, заедно с главен асистент Георги Георгиев, представиха основни схеми за хибридизация на слънчоглед, като включиха обучаемите в импровизирана полска оценка на сега създавани хибриди.

Доцент Нина Ненова, автор на едни от най-успешните хибриди на института през последните години, запозна всички участници с историята на хибридното производство на слънчоглед, а нейният екип нагледно демонстрира ръчно опрашване в реални условия, в което земеделските стопани се включиха с голямо любопитство.

Не по-малък интерес предизвика колекцията от декоративни и диви видове, представена от доцент Даниела Вълкова. Дивите слънчогледи се използват като източник на гени за устойчивост на болести и това беше нагледно демонстрирано на участниците от доцент Вълкова и фитопатологът асистент Мария Петрова.

Всички демонстрации бяха съпроводени с дегустация на продукти, свързани със земеделските култури, отглеждани в института.

Следващата демонстрация, отнасяща се до биохимични анализи на слънчоглед, се предвижда за края на септември – началото на октомври тази година.  Демонстрационните обучения за земеделски стопани се осъществяват по проект “Добри земеделски практики при производството на зърнено житни и бобови култури и слънчоглед в рискова климатична среда“, изпълняван в рамките на Програмата за развитие на селските райони. Трите демонстрации покриват особено важните култури за района на Добруджа фасул и слънчоглед, както и биологично отглеждане на пшеница, лимец, соя и фасул.

c