Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

ДЗИ-Ген. Тошево започна демонстрации по проект за добри земеделски практики

Добруджанският земеделски институт край Ген. Тошево стартира с първата демонстрация своя проект „Добри земеделски практики при производство на зърнено-житни, зърнено-бобови култури и слънчоглед в рискова климатична среда“. Проектът се финансира от Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г.

Темата на демонстрацията беше „Растителната селекция в отговор на климатичните промени и устойчиво производство на безопасни храни“. Включиха се земеделски стопани от общините Добрич и Генерал Тошево, както и от Разград, Варна и Силистра. Целта на това еднодневно обучение-демонстрация беше да покаже на земеделските производители как се справят сортовете – селекция на ДЗИ, в условията на променящ се климат в Южна Добруджа.

Участниците имаха възможност да се включат в практически занятия по хибридизация на растения пшеница и ечемик, както и да дегустират продукти производство на ДЗИ: крафт бира от собствени пивоварни сортове ечемик, хляб от висококачествените пшеници на института и от тритикале – все по-актуална култура, чието приложение за производство на хляб с отлични диетични качества става все по-търсено. Участниците оцениха и други продукти – сирене, мляко и месо.

Практическо демонстративно обучение беше проведено и в Лабораторния комплекс на ДЗИ в Добрич, където в контролирани климатични условия участниците се запознаха с ниско-въглеродни и устойчиви практики в селекционния процес и семепроизводството, включително с любопитни моменти от биотехнологиите, прилагани при зърнено-житните култури в института.

На 11 и 12 юни 2024 г. предстоят следващите две демонстрации по проекта, отнасящи се до отглеждане на бобови култури при абиотичен и биотичен стрес, както и използване на пестициди при конвенционално и биологично производство на културите в региона на Добруджа. За средата на месец юли е предвидено и демонстрационно обучение за продуктивните възможности на хибридите слънчоглед, създавани в ДЗИ – както конвенционални, така и устойчиви на хербициди.

c