Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Джулиан Асандж пледира "виновен" за публикуването на военни тайни на САЩ

Основателят на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асандж пледира днес "виновен" по обвинение, че е публикувал класифицирани документи на американските въоръжени сили, предаде АП.
Той призна вината си пред съд на о-в Сайпан в територията на САЩ Северни Мариански острови по силата на споразумение с прокурори от Министерството на правосъдието, което ще осигури освобождаването му и ще сложи край на дългогодишната съдебна сага, която породи полемика за свободата на печата и националната сигурност.
Асандж пристигна в съда малко преди началото на заседанието, облечен в тъмен костюм и с разхлабена вратовръзка.
Макар и сделката да предвижда той да признае вината си, тя ще му позволи да се върне в родната си Австралия, без да бъде вкаран в американски затвор. Той лежа в затвор в Обединеното кралство през последните 5 години, докато се бореше да не бъде екстрадиран в САЩ във връзка с обвиненията по американския Закон за шпионажа, заради което можеше да бъде осъден на дълги години лишаване от свобода.
Малко след началото на съдебното заседание "Уикилийкс" съобщи в социалните мрежи, че Асандж до броени часове ще отпътува за Австралия, предаде АФП.

c