Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Дрон, пуснат от Иран, е ударил японски танкер, обяви Пентагонът

Ударен дрон, пуснат от територията на Иран, е поразил японски танкер, обяви министерството на отбраната на САЩ, цитирано от Франс прес.
В комюникето на Пентагона пише, че атаката е била извършена на 200 морски мили (370 километра) от бреговете на Индия вчера. Няма пострадали хора, нито са нанесени щети на кораба "Кем Плуто", който плава под флага на Либерия и е с нидерландски оператор.
Индийските въоръжени сили от своя страна казаха, че са се отзовали на молба за помощ, като изпратен от тях самолет е констатирал, че танкерът и неговият екипаж са в безопасност.
Вчера две агенции за морски транспорт вече съобщиха, че търговски кораб е станал мишена на атака с дрон в Индийския океан. Същия ден Иран отрече обвиненията на Съединените щати, че е замесен в нападенията, извършавани в последно време срещу търговски кораби от хусите в Червено море.
Свързаната с Техеран йеменска групировка, която твърди, че действа в подкрепа на палестинското ислямистко движение "Хамас" във войната му с Израел, пое отговорност за няколко подобни атаки през изминалите седмици. Хусите уверяват, че вземат под прицел търговски кораби, свързани с Израел, отбелязва АФП.

c