Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Докато избират фирма за почистване на дерето в Добрич, дойде сигнал за разлив на фекални води

Към този момент няма избран изпълнител за почистване на дерето в Добрич, което се предвижда да е на стойност 100 000 лева въз основа на последна план сметка от м.г. Това стана ясно от отговор на кмета Йордан Йорданов на въпрос по време на днешната сесия за това на какъв етап са процедурите по избор на изпълнител за почистване на коритото на р. “Добричка” т.нар. дере. Това става при обсъждането на отчета за изпълнението на дейности по Програмата за опазване на околната среда в общината и Програма за управление на отпадъците (2021/27 г.)

Кметът съобщи, че се подготвя процедура за почистване, а за миналата година има отчет, в който се посочва, че е извършено почистване на дерето от ДКЦ 2 до ул. “Калиакра”.

В хода на дискусията общинският съветник Иво Пенчев сигнализира, че в коритото на река Добричка се изливат фекални води от физически и юридически лица, както и за изливане на отпадни води директно в дъждовната канализация на града. Това се случва в района по бул. “Русия” след автогарата в посока РД ПБЗН Добрич, посочи той.

“Това е бомба със закъснител. Зарази и всякакви зловредни миризми, които се носят около корекцията на река Добричка”, описа случващото се общинският съветник.

Кметът възложи незабавна проверка от еколозите на Общината и Общинска полиция, с участието и на зам.-кмета по "Устройство на територията" инж. Мирослав Игнатов.

c