Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Доброволчески ентусиазъм събира три жени за преобразяването на детското отделение на столичната болница „Света Анна“

Доброволчески ентусиазъм събира три жени, които се включват в преобразяването на детското отделение на столичната болница „Света Анна“. За каузата пред БТА разказаха фотографът Анна Йончева, педагогът Михаела Димитрова и графичният дизайнер Маряна Шадрина-Петрова. Заедно с други доброволци, в края на 2023 г. те успяват да направят по-интересни и приветливи детските болнични стаи. 
След като от болница „Света Анна“ приключват с ремонта на детското отделение, отправят призив към доброволци, които да се включат с помощ в последните детайли, така че пространството да стане „малко по-цветно“. Страшно много хора искаха да се включат, подчерта Йончева, която е създател на проекта „Различните“ деца на България и е част от фондация „Можем заедно". Престоят в болница според Йончева е травмиращ за всяко дете, затова и идеятапо думите ѝ е "да нарисуваме усмивки" по лицата на малките пациенти. За целта занесохме повече книжки, играчки, образователни комплекти и др., допълни Йончева.
За инициативата разбрах от публикация във фейсбук, в която Анна търсеше идеи за декорацията на ремонтираното детско отделение в "Света Анна". Без да се замислям, дадох своите идеи, а след това много бързо направих организацията, коментира Димитрова. Също така бързо в каузата се включва и Маряна Шадрина-Петрова, която е част и от екипа на БТА. Колективна отговорност е да живеем в по-добър свят, смята тя. Ако всеки един от нас дари частица от себе си за благото на ближния, светът ни ще е едно различно място, каза Шадрина-Петрова и отбеляза, че се познава с Йончева от кампанията по преобразяването на детските стаи в Националната кардиологична болница.
Тематични стаи и повече усмивки
Много вълнуващо се оказва създаването на тематични стаи, казаха трите жени. Тъй като не е разрешено да се рисува по стените, доброволците решават да използват стикери, с чиято визуализация се заема Шадрина-Петрова. На въпрос защо се ангажира с това, тя отговори: "Обичам да помагам, да съм полезна на хората с уменията си. Само подготвих файловете и направих идейния проект - коя стая с каква тематика да е".
Цялостният печат на стикерите и организацията по монтажа им са дарение от Йоана Ганчева и J Point Group, допълни Шадрина-Петрова. При избора на изображенията за стикерите водещи са пастелните цветове, пъстротата, да имат анимационни герои или картинки, които да предизвикват усмивка. Целта беше пространството да стане по-уютно, каза дизайнерът. Смятам, че успяхме да се справим с поставената задача, посочи тя и добави, че се допитва за работата си и до своите деца – на шест и осем години, защото „както знаем, децата са най-искрените критици“. Впоследствие се оформят няколко тематични стаи - „Калинка“, „Ферма“, „Знание“.
Уроци в болницата
Докато се лекуват, малките пациенти могат да изпуснат от учебния материал в градините или училищата. За да се притесняват по-малко за това и децата, и техните родители, Михаела Димитрова прави специални помагала. Тя е предучилищен педагог и логопед в родителския кооператив "Мишлета и мечета" в София с над 10-годишен опит в алтернативното образование с деца от една до седем години. Майка е и на две деца. "Детското здравеопазване и образованието в България за мен са най-значимите и болезнени теми", каза Димитрова. Тя изработва за децата пациенти и материали, които се използват в логопедичната работа при различни говорни затруднения.
За месец и половина Димитрова създава около 600 страници, които включват: развитие на математическите умения, опознаване на българската азбука и първи стъпки в четенето; българска история; география и др. В болницата децата могат да прекарват времето си и в изучаване на животните, растенията, сезоните, космоса, професиите и др. "Специално внимание обърнах на работата на лекарите, за да могат децата да разберат по-добре какво се случва в момента, както и да знаят, че лекарят е човек, който не е страшен, а е приятел, грижещ се за здравето ни“, каза Димитрова. "Акцентирах и върху темите за развитието на паметта, уменията за наблюдателност, концентрация и пространствена ориентация, за развитие на графомоториката", допълни педагогът. В материалите има дори и настолни игри, добави тя.
Не малка част от страниците са ръчно рисувани и апликирани от мен и децата, на които съм учител, каза Димитрова. „За пръв път изработих нещо толкова голямо по мащаб, но бих казала, че се получи изключително красив и полезен набор от материали, които децата в педиатричното отделение ще могат да ползват с удоволствие и интерес“, обясни тя.
Послание за добро
Доброто винаги трябва да се показва, за да знаят хората, че се случва, категорична е Йончева. Не трябва да забравяме, че всички се усмихваме на един език, напомни тя и благодари на доброволците, сред които са още Кремена Кунева и Ани Стоянова от фондация „Даная“, Аделина Банакиева и др. Имената на всички, включили се в кампанията, са изписани на специална табела в педиатричното отделение на болницата.
Благодарни сме на целия екип на „Света Анна“, защото отношението към нас беше повече от приятелско. Лесно е да твориш, когато имаш свобода и подкрепа, добави Шадрина-Петрова. От болницата са направили грандиозен ремонт и предполагам, че им е коствало много усилия да го завършат. На нас оставиха по-лесната и приятна задача - само да го "оцветим" с красиви илюстрации, каза графичният дизайнер. Много хора застанаха зад тази кауза и я приеха присърце, допълни тя.
В края на декември Йончева и други доброволци организираха коледно тържество в отделението по педиатрия към „Св. Анна“ и фотографът обобщи: "Няма по-хубава гледка от широката усмивка на дете, което току-що е видяло Дядо Коледа". 

c