Понеделник, 02 октомври 2023

02.10.2023

Последвайте ни

До 9.02 се подават заявления за улов на калкан, 4 са пристанищата за разтоварване в област Добрич

До 9 февруари се приемат заявленията за улов на калкан, съобщиха от Изпълнителната агенция за рибарство и аквакултури /ИАРА/. Със заповед на изпълнителния директор на ИАРА са определени критериите за допустимост на риболовните кораби за участие в усвояването на националната квота калкан през 2022 година.

Българската квота се запазва като миналогодишната и е 75 тона. Квотата бе увеличена през 2020 г. от 130 на 150 тона за европейските води на Черно море, което означава по 75 тона за България и Румъния.

Заявлението за участие и разпределяне на квота калкан през 2022 г. може да се изтегли от интернет страницата на ИАРА. Документите се подават до изпълнителния директор на ИАРА на адрес град Бургас, ул. Княз Александър Батенберг № 1. Заявленията, регистрирани в ИАРА след 9 февруари няма да бъдат взимани предвид.

80% от квотата се предоставя на двете големи сдружения – „Черноморски изгрев” и „БГ Фиш”, което представлява 83 индивидуални квоти /риболовни съда/ от общо 130. Останалите 47 квоти отиват за рибари, които не са обхванати в сдружения.

Вече са определени пристанищата, на които рибарите ще могат да разтоварват уловения калкан. Това са Крапец, Шабла, Каварна, Балчик, Варна-Родопа 1, Варна-Рибарско пристанище, Пристанище Север-експорт, Аспарухово-кея, Бяла, Несебър, Поморие, Созопол и Царево.

c