Сряда, 02 октомври 2024

02.10.2024

Последвайте ни

Дневният център за пълнолетни лица с увреждания в Добрич навърши 18 години

18 години от създаването си отбеляза Дневният център за пълнолетни лица с увреждания. Партито за празника беше в комплекс „Рекар“.

Дневен център за пълнолетни лица с увреждания е предоставен от Община град Добрич за управление на външен доставчик ЦПЗ „Д-р П. Станчев“, съгласно ЗСУ.

Капацитетът на центъра е 30 места. Помещава се в сградата на ОДЗСП „Д-р Петър Станчев“. Разполага с богата материална база, включваща зала за трудотерапия и арттерапия; зала за двигателна рехабилитация; трапезария с кухненски блок; зала за музикална терапия,  групова социална работа; медицински кабинет; малка изложбена зала за изделия на потребителите; стая за прием и информационен център.

Помещенията са ремонтирани и оборудвани със средства получени по проект  „Подобряване  качеството на живот на лицата с психични разстройства в общността", който е финансиран от МТСП и Програма ФАР "Деинституционализация посредством предоставяне на услуги в общността на рискови групи".

Услугите в  социалното заведение са  насочени към подпомагане социалната адаптация на лица с психични разстройства  и повишаване тяхната пригодност за самостоятелен и качествен живот.

Дневната грижа е форма на социална услуга, която осигурява специализирана среда  на подкрепа индивидуално и в групи за пълнолетни лица с трайни увреждания, в рамките на не по-малко от 4 часа дневно. Осигурява посрещането на техните ежедневни потребности и свързаните с тях потребности от занимания за развитие на основни умения в зависимост от възрастта и личните нужди на лицата. ДЦПЛУ предлага индивидуална и групова работа с психолог, трудотерапевт, рехабилитатор, музикотерапевт, социален работник, медицинско наблюдение. За лицата, ползващи дневна грижа е осигурен  хранене – закуска и обяд, чрез кетъринг.

c