Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Днес е Международният ден на йогата

На 21 юни 2024 година за десети път се отбелязва Международният ден на йогата с темата „Йога за себе си и обществото“, посочват от Световната здравна организация. На 11 декември 2014 г. ООН обяви 21 юни за Международен ден на йогата с резолюция 69/131.

Какво е йога и защо я празнуваме?

Йога е древна физическа, умствена и духовна практика, която произхожда от Индия. Думата „йога“ произлиза от санскрит и означава присъединяване или обединяване, символизирайки обединението на тялото и съзнанието.

Днес се практикува под различни форми по целия свят и популярността ѝ продължава да расте.

Международният ден на йогата има за цел да повиши осведомеността в световен мащаб за многобройните ползи от практикуването на йога.

Резолюцията за отбелязването на Международния ден на йогата беше предложена от Индия и одобрена от рекордните 175 държави-членки. Предложението беше представено за първи път от министър-председателя Нарендра Моди в неговото обръщение по време на откриването на 69-ата сесия на Общото събрание, в което той казва: „Йога е безценен дар от нашата древна традиция. Йога олицетворява единството на ума и тялото, мисълта и действието... холистичен подход, ценен за нашето здраве и благополучие. Йога не е само упражнения; това е начин да откриете чувството за единство със себе си, света и природата.“

Резолюцията отбелязва „важността за хората и населението да правят по-здравословен избор и да следват модели за начин на живот, които насърчават доброто здраве“. В тази връзка Световната здравна организация призова своите държави-членки да помогнат на своите граждани да намалят липсата на физическа активност, която е сред десетте водещи причини за смърт в световен мащаб и ключов рисков фактор за незаразни заболявания, като сърдечно-съдови заболявания, рак и диабет.

c