Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Диригентът Мартин Зигхарт: Отлични музиканти свирят в Български камерен оркестър – Добрич

Получих покана да дирижирам Български камерен оркестър (БКО) – Добрич, изгледах тяхно видео в Ютюб и отвърнах: „Да, ще го направя!“ Това разказа австрийският диригент проф. Мартин Зигхарт, под чиято палка тази вечер ще свири колективът.

Той сподели, че преди това не е бил запознат с работата на БКО – Добрич, но е останал очарован от видеото. „Сега мога да кажа, че впечатленията ми са още по-добри. Те са отлични музиканти и работят много усърдно“, допълни той.

По-късно днес публиката ще чуе увертюрата към операта „Ифигения в Авлида“ от Кристоф Вилибалд Глук, серенада за струнен оркестър от Антонин Дворжак и Симфония №29 в ла мажор, KV 201 от Волфганг Амадеус Моцарт.

„Избрахме произведенията заедно с моя приятел Арто Чифчиян. Спряхме се на Моцарт, тъй като аз съм от Виена, където той е творил в продължение на десетилетие. Освен това би било хубаво оркестърът да изсвири нещо от него с диригент, който е и виолончелист“, каза Зигхарт.

Австриецът е в Добрич от края на миналата седмица, за да репетира сложната програма с БКО – Добрич. Споделя, че през това време е успял да се разходи до морето. „Вчера сутринта нямахме репетиция, затова един от музикантите ми предложи да отидем до Балчик. Беше прекрасно! Знаете, че в Австрия нямаме море, затова чувството беше специално“, каза той.

В началото на генералната репетиция проф. Зигхарт изрази своята признателност към музикантите от Български камерен оркестър – Добрич за положения труд и проявения професионализъм.

Концертът на Български камерен оркестър – Добрич с гост-диригент проф. Мартин Зигхарт ще се състои от 18:30 часа в Огледална зала „Нели Божкова“. Билети могат да бъдат закупени на входа до началото на музикалната проява. 

Това е поредно посещение на австрийския диригент в България. През далечната 1996 година дирижира Софийската филхармония в зала „България“. Участвал е в музикален фестивал във Варна, както и в „Мартенски музикални дни“ в Русе.

c