Сряда, 23 октомври 2024

23.10.2024

Последвайте ни

Десетки нерешени проблеми поставиха пред кмета и съветници жители на кв. "Дружба III" в Добрич

На поредица от срещи в кварталите кметът Йордан Йорданов и общински съветници се срещат с граждани, за да представят отчет на свършеното досега.

Кметът говори за десетки ремонтирани улици и сгради, социални дейности и бъдещи проекти, а гражданите от своя страна засипват управленците с въпроси, сигнали за нерешени проблеми, а понякога и с “решения”.

Днес се проведе среща с граждани в кв. “Дружба” в района на Зоопарка, а жителите имаха многобройни оплаквания – от котките на съседката, през транспорта и инфраструктурата, до състоянието на центъра на града.

На срещата присъстваха Йордан Йорданов, кмет на Община град Добрич, общинските съветници от Местна коалиция ДБГ Нивелин Радичков, Михаел Игнатов, Гинка Василева, Невяна Люцканова, Ангел Ангелов, Павел Павлов, Ивайло Петров и Тихомир Маринов от ВМРО.

Основен проблем на възрастните хора в квартала е липсата на удобство при движение с градския транспорт. Особено през почивните дни линиите не са достатъчни, а през лятото липсват линии в късните часове, които да водят до центъра на града. Проблем има и с информираността, а от общината обещаха да сложат по-големи и по-ясни табели, както и отново да ревизират транспортната схема.

Друг основен проблем в квартала е лошата пешеходна инфраструктура, тя пропада, образуват се ями и се събира вода, тротоарите са със стърчащи плочи или парчета бетон и асфалт. Градинките на хора от близките блокове се унищожават от прииждаща вода и липса на отводняване на междублоковите пространства.

Проблем са и многото котки, а той се задълбочава и от добротата на състрадателни хора, които ги обгрижват. В района на срещата буквално имаше повече котки, отколкото хора. Общинарите обещаха да информират еколозите в кметството да проверят проблема в частта му със замърсяването от животните – силна миризма, трупове на животни между блоковете, които стоят с дни, появяват се и други четириноги, вредители, мушички, кърлежи.

В квартала има прави улици, макар и някои от тях да са по-скоро паркинги, но това не спира джигитите да карат бързо. Много деца играят пред блоковете, а родителите им са сериозно притеснени. Кметът обеща да направи кварталите и специфични зони с ограничение на скоростта от 30 км/ч, но сам призна, че контролът за това не е в негови ръце, а се упражнява от КАТ. Има над 70 камери в града, ще станат 100, но те не засичат нарушения в скоростта.

За центъра на града кметът обясни, че  се чака съдът да разреши да се строи, защото Инициативен комитет за запазване на дърветата спира работата.  Припомни, че докато са правили водния цикъл, хората са ругали общината, но сега няма какво да кажат, защото има добро налягане и хубави улици.  

В град има 250 000 дървета и само 80 човека, които да ги поддържат. Поради това на центъра ще се засадят по-малки и лесни за поддръжка дървета.  

c